Shihni

Arkivat

Katër raste me COVID-19, 12 të shëruar, asnjë i vdekur

Katër raste me COVID-19, 12 të shëruar, asnjë i vdekur

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë së Kosovës përmes postimit në rrjetin social Facebook, ka publikuar rastet e të infektuarve me COVID-19, më 28.01.2023 Ministria e Shëndetësisë, sipas të dhënave nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës, informon: Nga...

MSh: Uji para përdorimit të vlohet si masë e sigurisë bakteriologjike

MSh: Uji para përdorimit të vlohet si masë e sigurisë bakteriologjike

QYTETARË TË NDERUAR, VLONI UJIN Ministria e Shëndetësisë njofton se uji para përdorimit të vlohet si masë e sigurisë bakteriologjike e zbatueshme në situata me turbullirë të shtuar në resurse për të parandaluar shpërthimin e epidemive hidrike. Të shfrytëzohen resurset...

Policia e Kosovës parandalon një rast të kontrabandimit me kafshë

Policia e Kosovës parandalon një rast të kontrabandimit me kafshë

Policia e Kosovës respektivisht njësitë policore nga Drejtoria Rajonale e Policisë Kufitare- Lindje kanë identifikuar dhe arrestuar një person të dyshuar për kontrabandim me mallra/kafshë. Policia e Kosovës në vazhdën e aktiviteteve për parandalim dhe luftim të...

Murati: Tatimi në Pronë është çështje që u takon komunave

Murati: Tatimi në Pronë është çështje që u takon komunave

Ministri i Financave, Punës dhe Transfereve, Hekuran Murati në konferencën e mbajtur sot për media ka thënë se Ministria që ai drejton nuk ka marrë kurrfarë vendimi për rritjen e tatimit në pronë. Çështja e tatimit në pronë është e rregulluar me Ligjin për Tatimin në...

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Në Kosovë deri më tani janë mbajtur qindra aktivitete të ndryshme kushtuar mjedisit dhe rëndësisë së mirëmbajtes së ambientit. Ekzistojnë organizata të ndryshme të cilat mirren me aktivitete të tilla e sidomos vetëdijesimit të qytetarëve për rolin e dëmshëm të...

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Agim Zhuti, drejtor i organizatës joqeveritare “Peja Rock School”, pohon se pas tri aplikimeve radhazi, sivjet kishte përfituar subvencion nga komuna. Ndonëse nuk kishte marrë të gjithë shumën për të cilën kishte bërë aplikimin, ai përsëri është ndarë i kënaqur.   Ai...

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Arnisa Osmani, njëherit e prekur me kancer të gjirite, njëherit edhe themeluese e Qendrës “Have Hope” për gratë , thotë se ka pasur mjaftë vështirësi për të kaluar këtë fazë të jetës së saj, që  me shumë vullnet, megjithatë e ka arritur. “Nuk ka qenë lehtë momenti kur...

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

Në libra shkollor, media e shkrime të ndryshme, personave me aftësi të kufizuara në Kosovë, ndryshe iu referohen si "persona me nevoja të veçanta", e kjo gjë atyre po u pengon. Filloreta Çitaku nga Podujeva, që i përket kësaj kategorie, ka thënë për KosovaLive se i...

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

“Ku duhet të shkojnë vajzat e vogla, kur shkollat s’janë më të sigurta”, “Traumë, jo lojë”, “Pse m’u tutë vetë me ecë”, ishin disa prej mesazheve që nxënësit e gjimnazeve të Prishtinës mbanin në duar në protestën e mbajtur në maj të këtij viti kundër abuzimeve...

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Evolucioni i shpejtë i teknologjisë ka ndryshuar tërësisht çdo aspekt të shoqërisë sonë, por po kjo dukuri ka ndryshuar edhe mënyrën se si fëmijët po rriten anembanë botës. Përdorimi i pajisjeve digjitale nga fëmijët është bërë dukuri e pashmangshme për gjithë...

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Interesimi e mundi për t’u shkolluar, nuk po ju paguhet vajzave e grave në Kosovë. Ndonëse ato prijnë për nga shkollimi universitar në Kosovë me 58.5 për qind, krahasuar me djemtë me 41.5 për qind, kur vie puna te punësimi, ato po mbesim prapa. Këtë më së miri e...

Një komunë ku vendimarrja është e ndarë mes grave dhe burrave

Një komunë ku vendimarrja është e ndarë mes grave dhe burrave

Barazia gjinore po vazhdon të mbetet një sfidë për pushtetin lokal në pothuajse të gjitha Komunat e Kosovës. Megjithatë, përkundër të gjitha pengesave, gratë po arrijnë të “ngjiten” në pozitat e larta. E për këtë shembull është Komuna e Drenasit. Gratë mbesin të...

Lënda zgjedhore në shkolla të përkojë me nevojat e nxënësit

Lënda zgjedhore në shkolla të përkojë me nevojat e nxënësit

Bazuar nga raporti i Edutopia, lëndët zgjedhore u japin studentëve mundësi zgjedhjeje dhe mund të funksionojnë si lëndë për standardet bazë të arsimit. Lëndët me zgjedhje kanë potencial të madh në zbatimi e arsimit profesional, i inkurajojnë ata të marrin vendime,...

Pazari i hapura (flea market): Një mundësi përfitimi për bizneset e vogla

Pazari i hapura (flea market): Një mundësi përfitimi për bizneset e vogla

24 vjeçari Endrit Tasholli gjatë këtij viti ka filluar të menaxhojë një biznes të tij të vogël me aksesorë (vathë, qafore, unaza). Materialet që i përdor për biznesin e tij “Prej gurit” janë kryesisht të reciklueshme dhe jo-konvencionale, por që ai arrin t’i kthejë në...

Rinia në kërkim të ushqimi të mendjes dhe trupit

Rinia në kërkim të ushqimi të mendjes dhe trupit

Palestrat sportive, aktivitetet e ndryshme fizike si dhe leximi i librave motivues janë bërë tashmë një ndër top trendet për rininë e Kosovës. Jo rrallë ndodh që shumë nga të rinjtë të shfaqen në rrjetet sociale duke frekuentuar palestrën, duke ngrënë shëndetshëm apo...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

KosovaLive ka kënaqësinë t'ju ftoj në punëtorinë për qasjen në dokumente publike. Si pjesëmarrës të punëtorisë ju do të fitoni aftësi praktike që do t'ju ndihmojnë që të mësoni më shumë rreth qasjes në dokumente publike gjatë hulumtimeve tuaja. Kërkesa për qasje në...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Çdo ditë e më shumë teknologjia po avancohet dhe njerëzit po përdorin platforma për krijimin dhe distribuimin e informatave. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta dhe korrekte. Dëshironi që të...

Konkursi i gazetarëve të rinj

Konkursi i gazetarëve të rinj

Projekti ‘Media for All’ është duke u zbatuar në Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal i Zi, Maqedoni e Veriut dhe Serbi. Qëllimi i këtij projekti është forcimi i pavarësisë editoriale të medieve në Ballkanin Perëndimor dhe mbështetjen e mediave lokale të...

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

A e konsideroni veten bloger, podkaster apo influencer? A prodhoni përmbajtje origjinale për tema që kanë rëndësi për shoqërinë? A dëshironi të zhvilloni platformën tuaj dhe të forconi aftësitë tuaja teknike, digjitale dhe biznesore, ndërsa takoni edhe kolegët tuaj në...

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Sot të gjithë jemi gazetarë, të cilët shkruajmë, krijojmë, raportojmë dhe shpërndajmë informata në media sociale. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta, dhe dallimi i tyre nga lajmet e rreme dhe...

Thirrje për aplikim: Punëtori mbi Edukimin Medial

Thirrje për aplikim: Punëtori mbi Edukimin Medial

Dëshironi që të mësoni më shumë rreth Edukimit Medial? Çdo ditë e më shumë teknologjia po avancohet dhe njerëzit po përdorin platforma për krijimin dhe distribuimin e informatave. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe...

Të rinjtë e të moshuarit të rrezikuar nga informatat, lajmet dhe përmbajtja e rreme

Të rinjtë e të moshuarit të rrezikuar nga informatat, lajmet dhe përmbajtja e rreme

Sipas Media Index 2018, të publikuar nga Open Society Institute në Sofie të Bulgarisë, shtetet në rajonin e Balkanit janë më të ndjeshmet dhe më të rrezikuarat në Evropë nga dezinformimi dhe lajmet e rreme. Kjo është kryesisht për shkak të nivelit të ulët të edukimit, numrit të lartë të mediave të kontrolluara nga shtetet apo intereset e bizneseve, dhe për nga mungesa e besimit në shoqëri. Kjo rrezikshmëri nga manipulimi dhe nga konsumimi pa filter i përmbajtjes në media, paraqet një rrezik të madh për rajonin dhe specifikisht për Kosovën.

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

THELLESISHT