Build Skills with our trainings

Sign up now!

SBASHK: Gatishmëri për fillimin e  vitit të ri shkollor, por ka çështje që duhen zgjidhur 

Sht 7, 2021

Në takimin të organizuar nga MASHTI me drejtorët e Drejtorive arsimore, me përfaqësues të SBASHK-ut e të prindërve është debatuar lidhur me përgatitjet për fillimin e vitit të ri shkollor. Ministrja Nagavci dhe drejtorët kanë deklaruar se janë bërë përgatitjet e mundshme për fillimin e vitit të ri shkollor më 13 shtator. 

Duhet zgjidhje konkrete për punëtoret shtatzëna në arsim, nëse vazhdon të mbetet në fuqi vendimi që ato të lirohen nga obligimi për paraqitje fizike në punë dhe e punëtorëve arsimor me sëmundje të rënda, të cilët duhet të vazhdojnë të marrin paga të plota, por të lirohen nga procesi mësimor sepse sëmundja nuk i lë të jenë në nivel të detyrës dhe se prekja me covid për ta do të ketë pasoja fatale.  Angazhimi për ta obligim moral e njerëzor i institucioneve ndaj tyre. 

Kryetari i SBASHK-ut Rrahman Jasharaj  edhe në këtë takim ka kujtuar se punëtorët e arsimit  kishin shprehur gatishmëri  për fillimin e vitit të ri shkollor edhe më 1 shtator, por respektojnë çdo vendim që sjellin institucionet gjegjëse. Ai ka shtuar se kjo gatishmëri për fillimin e vitit të ri shkollor është edhe tani mes punëtorëve arsimor kudo në Kosovë  dhe se gëzon fakti se numri i të vaksinuarve  në këtë sektor  është afruar të shifrës  prej 90%.  

Jasharaj u është drejtuar ministres Nagavci dhe  gjithë pjesëmarrësve të këtij takimi se është për t’u përshëndetur gatishmëria dhe angazhimi i të gjitha palëve për fillimin e vitit të ri shkollor, por  janë dy çështje që duhet zgjidhur, jo me deklarime, por me veprime konkrete të institucioneve  qendrore e lokale.

Ai në emër të SBASHK-ut  ka kërkuar që  t’u drejtohet apel publik kolegëve të diplomuar e që nuk janë të punësuar, që të angazhohen vullnetarisht  në sistemin  arsimor me qëllim që të zëvendësojnë të punësuarat shtatzëna, nëse Qeveria vazhdon me vendimin që ato të lirohen nga obligimi për paraqitje fizike në vendet e punës sepse ato do ta kenë të pamundur që të kyçën nga larg  në procesin mësimor nëse zhvillohet në institucione arsimore,  ngase shumica e shkollave nuk e kanë këtë mundësi dhe se do të ketë rrezik të vazhdueshëm që nxënësit të kenë përplasje e probleme nëse ata do të jenë në klasë pa prezencën e mësimdhënësit.

Një çështje që duhet zgjedhur e që SBASHK-u e ka ngritur vazhdimisht është edhe obligimi moral e njerëzor që të gjithë, por në veçanti institucionet e kanë ndaj punëtorëve arsimor me sëmundje të rënda, shëndeti i të cilëve do të rrezikohet edhe më shumë  nga Covid nëse obligohen të shkojnë në punë.  SBASHK-u është kategorik se ata duhet të vazhdojnë të marrin pagë të plotë, por të  lirohen  nga procesi mësimor duke i zëvendësuar me mësimdhënës vullnetar, ose duke siguruar Qeveria mjete në emër të mbështetjes në kushte pandemie dhe të angazhojë kuadro të kualifikuara  dhe të paguhen për punën dhe angazhimin e tyre. 

Qeveria duhet ta di se  këta punëtorë arsimor, jo që nuk duan, por sëmundja nuk i lë të jenë në nivel të detyrës dhe se prekja me COVID për ta do të ketë pasoja fatale. Angazhimi për ta obligim moral e njerëzor i institucioneve ndaj tyre dhe prandaj duhet gjetur mjete buxhetore dhe të zgjidhet çështja e tyre ashtu si duhet për këtë vit shkollor, që shoqërohet me sfida e probleme për shkak të pandemisë, e pastaj të krijohet zgjidhje ligjore e afatgjate  për ta, thuhet në komunikatën për media e SBASHK-ut.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM