Shihni

Arkivat

Ekipet e FARSH-së trajnohen në QNTKSH

Ekipet e FARSH-së trajnohen në QNTKSH

Në Qendrën Ndërkombëtare të Kërkim Shpëtimit (QNTKSH) në Kazermën “Evropianët e Rinjë” në Pomozotin, është realizuar “Stërvitja e Përbashkët” me ekipet e Kërkim Shpëtimit të Forcave të Armatosura të Republikës së Shqipërisë (FARSH) dhe ekipit të Kërkim Shpëtimit të...

MAShTI: Miratohet emërimi i tre anëtarëve të rinj të KSHC-së

MAShTI: Miratohet emërimi i tre anëtarëve të rinj të KSHC-së

Në mbledhjen e 162-të të Qeverisë së Republikës së Kosovës është miratuar emërimi i 3 anëtarëve të rinj në Këshillin Shtetëror të Cilësisë të Agjencisë së Kosovës për Akreditim. Pas skadimit të mandatit të 4 anëtarëve vendorë, është shpallur thirrja publike për...

MKRS: Funksionalizimi i aseteve të trashëgimisë kulturore

MKRS: Funksionalizimi i aseteve të trashëgimisë kulturore

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka njoftuar se Kompleksi Memorial i Isë Boletinit në Mitrovicë dhe Shtëpia e Katarina Josipit në fshatin Zym të Prizrenit po i hapin dyert për komunitetin. Për mirëmbajtjen dhe menaxhimin efektiv të këtyre aseteve, janë...

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Në Kosovë deri më tani janë mbajtur qindra aktivitete të ndryshme kushtuar mjedisit dhe rëndësisë së mirëmbajtes së ambientit. Ekzistojnë organizata të ndryshme të cilat mirren me aktivitete të tilla e sidomos vetëdijesimit të qytetarëve për rolin e dëmshëm të...

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Agim Zhuti, drejtor i organizatës joqeveritare “Peja Rock School”, pohon se pas tri aplikimeve radhazi, sivjet kishte përfituar subvencion nga komuna. Ndonëse nuk kishte marrë të gjithë shumën për të cilën kishte bërë aplikimin, ai përsëri është ndarë i kënaqur.   Ai...

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Arnisa Osmani, njëherit e prekur me kancer të gjirite, njëherit edhe themeluese e Qendrës “Have Hope” për gratë , thotë se ka pasur mjaftë vështirësi për të kaluar këtë fazë të jetës së saj, që  me shumë vullnet, megjithatë e ka arritur. “Nuk ka qenë lehtë momenti kur...

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

Në libra shkollor, media e shkrime të ndryshme, personave me aftësi të kufizuara në Kosovë, ndryshe iu referohen si "persona me nevoja të veçanta", e kjo gjë atyre po u pengon. Filloreta Çitaku nga Podujeva, që i përket kësaj kategorie, ka thënë për KosovaLive se i...

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

“Ku duhet të shkojnë vajzat e vogla, kur shkollat s’janë më të sigurta”, “Traumë, jo lojë”, “Pse m’u tutë vetë me ecë”, ishin disa prej mesazheve që nxënësit e gjimnazeve të Prishtinës mbanin në duar në protestën e mbajtur në maj të këtij viti kundër abuzimeve...

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Evolucioni i shpejtë i teknologjisë ka ndryshuar tërësisht çdo aspekt të shoqërisë sonë, por po kjo dukuri ka ndryshuar edhe mënyrën se si fëmijët po rriten anembanë botës. Përdorimi i pajisjeve digjitale nga fëmijët është bërë dukuri e pashmangshme për gjithë...

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Interesimi e mundi për t’u shkolluar, nuk po ju paguhet vajzave e grave në Kosovë. Ndonëse ato prijnë për nga shkollimi universitar në Kosovë me 58.5 për qind, krahasuar me djemtë me 41.5 për qind, kur vie puna te punësimi, ato po mbesim prapa. Këtë më së miri e...

Një komunë ku vendimarrja është e ndarë mes grave dhe burrave

Një komunë ku vendimarrja është e ndarë mes grave dhe burrave

Barazia gjinore po vazhdon të mbetet një sfidë për pushtetin lokal në pothuajse të gjitha Komunat e Kosovës. Megjithatë, përkundër të gjitha pengesave, gratë po arrijnë të “ngjiten” në pozitat e larta. E për këtë shembull është Komuna e Drenasit. Gratë mbesin të...

Lënda zgjedhore në shkolla të përkojë me nevojat e nxënësit

Lënda zgjedhore në shkolla të përkojë me nevojat e nxënësit

Bazuar nga raporti i Edutopia, lëndët zgjedhore u japin studentëve mundësi zgjedhjeje dhe mund të funksionojnë si lëndë për standardet bazë të arsimit. Lëndët me zgjedhje kanë potencial të madh në zbatimi e arsimit profesional, i inkurajojnë ata të marrin vendime,...

Pazari i hapura (flea market): Një mundësi përfitimi për bizneset e vogla

Pazari i hapura (flea market): Një mundësi përfitimi për bizneset e vogla

24 vjeçari Endrit Tasholli gjatë këtij viti ka filluar të menaxhojë një biznes të tij të vogël me aksesorë (vathë, qafore, unaza). Materialet që i përdor për biznesin e tij “Prej gurit” janë kryesisht të reciklueshme dhe jo-konvencionale, por që ai arrin t’i kthejë në...

Rinia në kërkim të ushqimi të mendjes dhe trupit

Rinia në kërkim të ushqimi të mendjes dhe trupit

Palestrat sportive, aktivitetet e ndryshme fizike si dhe leximi i librave motivues janë bërë tashmë një ndër top trendet për rininë e Kosovës. Jo rrallë ndodh që shumë nga të rinjtë të shfaqen në rrjetet sociale duke frekuentuar palestrën, duke ngrënë shëndetshëm apo...

Thirrje për Aplikim për Kompanitë Hulumtuese dhe Hulumtues të Pavarur

Thirrje për Aplikim për Kompanitë Hulumtuese dhe Hulumtues të Pavarur

# KosovaLive kërkon një kompani hulumtuese lokale, me përvojë dhe kredibile, ose dy hulumtues freelance për çështje gjinore për të kryer një studim specifik mbi “Pjesëmarrjen e pjesëtareve gra të minoriteteve si prodhues të përmbajtjeve mediale – në çfarë mase...

Thirrje për aplikim: Trajnim për sigurinë e gazetarëve

Thirrje për aplikim: Trajnim për sigurinë e gazetarëve

Promovimi i sigurisë së gazetarëve dhe luftimi i mosndëshkimit për ata që i sulmojnë është shumë i rëndësishëm për lirinë e shtypit në të gjitha platformat e medias. Gazetarët duhet të dijnë t'i identifikojnë webfaqet, organizatat, institucionet ku ata duhet të...

Thirrje për aplikim: Raportimi i përgjegjshëm gjinor në media

Thirrje për aplikim: Raportimi i përgjegjshëm gjinor në media

Mediat kanë ndikim të madh në formimin e opinionit publik rreth të gjitha çështjeve, duke përfshirë këtu edhe çështjet gjinore. Mediat kontribuojnë që stereotipet dhe paragjykimet të jenë më të theksuara për tema të caktuara. KosovaLive ofron mundësi për të zhvilluar...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

KosovaLive ka kënaqësinë t'ju ftoj në punëtorinë për qasjen në dokumente publike. Si pjesëmarrës të punëtorisë ju do të fitoni aftësi praktike që do t'ju ndihmojnë që të mësoni më shumë rreth qasjes në dokumente publike gjatë hulumtimeve tuaja. Kërkesa për qasje në...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Çdo ditë e më shumë teknologjia po avancohet dhe njerëzit po përdorin platforma për krijimin dhe distribuimin e informatave. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta dhe korrekte. Dëshironi që të...

Konkursi i gazetarëve të rinj

Konkursi i gazetarëve të rinj

Projekti ‘Media for All’ është duke u zbatuar në Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal i Zi, Maqedoni e Veriut dhe Serbi. Qëllimi i këtij projekti është forcimi i pavarësisë editoriale të medieve në Ballkanin Perëndimor dhe mbështetjen e mediave lokale të...

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

A e konsideroni veten bloger, podkaster apo influencer? A prodhoni përmbajtje origjinale për tema që kanë rëndësi për shoqërinë? A dëshironi të zhvilloni platformën tuaj dhe të forconi aftësitë tuaja teknike, digjitale dhe biznesore, ndërsa takoni edhe kolegët tuaj në...

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Sot të gjithë jemi gazetarë, të cilët shkruajmë, krijojmë, raportojmë dhe shpërndajmë informata në media sociale. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta, dhe dallimi i tyre nga lajmet e rreme dhe...

Thirrje për aplikim: Punëtori mbi Edukimin Medial

Thirrje për aplikim: Punëtori mbi Edukimin Medial

Dëshironi që të mësoni më shumë rreth Edukimit Medial? Çdo ditë e më shumë teknologjia po avancohet dhe njerëzit po përdorin platforma për krijimin dhe distribuimin e informatave. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe...

Thirrje për aplikim: Trajnim mbi Edukimin Medial

Thirrje për aplikim: Trajnim mbi Edukimin Medial

Kush mund të aplikojë: Vajzat dhe Djemtë nga vendet: Hajvali, Kodra e Trimave, Han i Elezit, Mitrovicë, Vushtrri, Kaçanik, Viti, Kamenicë, Deçan, Drenas/Gllogovc nga mosha 16+.

THELLESISHT