Build Skills with our trainings

Sign up now!

Presidentja Osmani: Në këtë ditë e përkujtojmë arkitektin e shtetit tonë, Presidentin historik Dr. Ibrahim Rugova

Maj 24, 2021

Presidentja e Republikës së Kosovës, dr. Vjosa Osmani, në Ditën e Presidentit, bashkë me ish-presidentët Fatmir Sejdiu, Atifete Jahjaga dhe Behgjet Pacolli, vendosi buqeta me lule te shtatorja e presidentit historik, dr.Ibrahim Rugova.

Presidentja Osmani tha se ndihet e nderuar që së bashku me ish-presidentët, e filloi këtë ditë duke nderuar arkitektin e shtetit tonë, njeriun i cili e bëri bashkë popullin e Kosovës në mënyrë që të artikulohet qartë vullneti ynë për liri dhe pavarësi të vendit tonë.

“24 maji është ditë e rëndësishme, sepse përafërsisht rreth tri dekada më herët qytetarët e Kosovës masivisht treguan se cili ishte vullneti i tyre, treguan se nuk do të ketë asgjë që do të mund t’i ndalë në rrugën e tyre të drejtë për shtet të pavarur. Prandaj, edhe duke e marrë për bazë që ishin zgjedhjet e para ku shqiptarët e Kosovës merrnin pjesë aq masivisht dhe i themeluan institucionet e tyre nëpërmjet vullnetit të lirë, Presidenti Rugova pikërisht 24 majin e shpalli si Ditë të Presidentit”, ka thënë Presidentja Osmani.

Sipas presidentes kjo ditë na e kujton jo vetëm historinë, por edhe të sotmen dhe rëndësinë e një institucioni të tillë në përfaqësimin e unitetit të popullit.

“Si Presidente e vendit për mua është me rëndësi që këtë ditë ta përkujtojmë, e në veçanti arkitektin e shtetit tonë ta përkujtojmë së bashku me titullarët e këtij institucioni në faza të ndryshme të historisë sonë”, ka theksuar Presidentja.

Më pas, presidentja Osmani ka vizituar edhe familjen e Presidentit historik, Dr. Ibrahim Rugova. Ajo ka falënderuar familjen për kontributin e  madh të arkitektit të pavarësisë së Kosovës, teksa zonjës Fanë Rugova, ia  ka dorëzuar një kopje të vendimit për themelimin e Bibliotekës Presidenciale,  e cila do ta bartë emrin Ibrahim Rugova.

Në vazhdën e aktiviteteve për nder të Ditës së Presidentit, presidentja Osmani e shoqëruar nga tre ish-presidentët Sejdiu, Jahjaga dhe Pacolli, ka vizituar Muzeun “Shtëpia e Pavarësisë së Kosovës Dr. Ibrahim Rugova”. Sipas saj, kjo shtëpi i dedikohet përpjekjeve epokale, të cilat kulmuan edhe me shpalljen e shtetit të pavarur të republikës së Kosovës.

“Përpjekje këto të udhëhequra nga Presidenti historik Dr. Ibrahim Rugova, të cilat ndodhën në këtë shtëpi të vogël, por të cilat impaktin e kishte jashtëzakonisht të madh”, është shprehur Presidentja Osmani.

Më tej, ajo ka rikujtuar një pjesë të historikut të kësaj shtëpie.

“Së bashku me tre presidentët pamë që nga dëmi i madh që forcat serbe ia kishin bërë kësaj shtëpie duke e djegur në vitin 1999, kishte mbetur vetëm një fotografi e Presidentit Rugova, por falë miqve e bashkëpunëtorëve të tij brenda e jashtë Kosovës janë ruajtur shumë fotografi, janë ruajtur shumë kujtime të cilat edhe e dëshmojnë se çfarë pune e jashtëzakonshme është bërë në këtë shtëpi, duke ndërtuar themelet e para të shtetit tonë të pavarur, por po ashtu duke dërguar jashtë vendit, duke dërguar në tërë botën mesazhin e fuqishëm të përpjekjeve të drejta dhe luftës së drejtë të popullit të Kosovës për liri”, ka thënë presidentja Osmani, thuhet në në faqen zyrtare të Presidencës.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM